Poslušamo glasbo: Filastine – Dirty Bomb (2009)

Angleška založba Soot records je prava zakladnica pronicljivih producentov (npr. Dj Rupture in Maga Bo), ki lovijo ravnotežje med modernimi ritmi in zvočnimi koščki Brazilije, Maroka ali Bližnjega vzhoda. Pri tej založbi svoje glasbene izdelke izdaja tudi Američan Grey Filastine, glasbenik in politični aktivist, ki se redno udeležuje protiglobalističnih shodov širom sveta, popotovanja pa izkoristi tudi za nabiranje novega glasbenega materiala. Snema razne vaške glasbenike, lokalne reperje ali pevke, nato pa posnet material s čvrstimi beati »civilizira«. Leta 2006 je izšel njegov prvi album Burn it, na njem pa je na fascinanten način združil moderne plesne ritme z zvočno eksotiko npr. Brazilije in Bližnjega Vzhoda, letos pa je izdal drugi album Dirty Bomb.

Tudi na novem albumu je način dela podoben. Hip-hop, dubstep in baile funk so samo nekatere primesi, ki s koščki oddaljenih dežel spet tvorijo izredno privlačno in plesno celoto, tako, da lahko Filastina brez  zadržkov postavimo ob bok sodobnim protagonistom globalnega funka (npr. Buraka Som Sistema ali M.I.A.) A nekatere razlike so. Filastine je namreč še vedno dokaj neprilagojen ter za bleščeča globalna plesišča preveč surov. Njegovi komadi mestoma zvenijo kot osnutki, kot skice, kar pa ni mišljeno kot kritika. Ravno ta neobrušenost in neupogljiva underground drža ga uvršča med tiste posebne in dragocene izvajalce, kakršnih je vsako leto manj. The sound of now! Eden izmed albumov leta.

10 thoughts on “Poslušamo glasbo: Filastine – Dirty Bomb (2009)

  1. ne najdem .mp3 fileov. imam idejo. lahko convertaš, rippaš, naložiš na stran s shrambo datotek in potem jaz to dol potegnem. če boš imel čas, kdaj. bi ti bil hvaležen. me je zapis pritegnil.

  2. če vtipkaš filastine v search, dobiš zelo veliko zadetkov. predvsem celih albumov. da se izogneš kasnejšemu zbiranju, klikneš pa na ‘download containing folder’.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s