Glasbeno 2012, zadnjič

51hTYZQ2P6L._SL500_AA240_

Mac Demarco – Rock and Roll Nightclub

Outsider pop. Mac Demarco dokazuje, da lahko pomanjkljive glasovne zmožnosti nadoknadiš s pravim pristopom (in s pomočjo nekaterih glasovnih filtrov). Njegove pesmi so spevne, melodične in večinoma sestavljene iz istih sestavin: zibajočih se kitar, Demarcovega “nizkega” in “hotnega” glasu – oboje pa potopljeno v nostalgično šumenje in zavijanje, ki spominja na zvok desetkrat presnete kasete. Posrečene sestavine, ki glasbi dajejo določen thrashy in sleazy lesk, lesk ulične umazanije in hedonističnih nočnih klubov. Lo-fi in DIY v svoji najlepši luči.

51x5f+Sc04L._SL500_AA240_

Brian Eno – Lux

Brian Eno je v sedemdesetih izdal nekaj pot kazajočih art/eksperimentalnih rock albumov, velja za enega izmed očetov “ambienta”, pravtako pa je produciral veliko izvajalcev, ki dandanes v popularni glasbi nekaj pomenijo (no, dajmo izvzet Coldplay). Na “stara” leta se je nastanil pri založbi Warp, izdal dva kolaboracijska albuma, letos pa je po sedmih letih izšel njegov samostojni album Lux. Z novim albumom se je vrnil k ambientu, k svojim klasikom kot sta Discreet Music in Ambient 1: Music for Airports. Lux je podobno zasnovan kot njegova zgodnja dela, a vsebuje tudi nekaj tiste akademske samozadostnosti in popolnosti poznejših del (Thursday Afternoon in Neroli). Na albumu se na videz naključno pojavljajo koščki “živih” glasbil (npr. klavir, godala) in umetno generiranih zvokov, ki se po večkratnem poslušanju sestavijo v čudovito jesensko obarvano celoto. Lux deluje na večih nivojih: kot spremljava za vsakodnevne aktivnosti, kot snov, ki obarva prostor in se v ozadju nemoteče razvija, nagrajuje pa tudi pozorno poslušanje.

Plus:

Za internetni Radio Terminal sem naredil mixtape Najboljše iz 2012. Vsebuje 31 komadov iz 31 albumov. Gre torej za nekakšno razširjeno različico seznama na blogu. Nahaja se TUKAJ.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s