Glasbeno 2012, epilog

41K+1Jzf5nL._SL500_AA280_

Silent Servant – Negative Fascination

Juan Mendez je član kolektiva Sandwell District, letos pa je kot Silent Servant izdal svoj prvenec Negative Fascination. Na njem Mendez sledi logiki trdega in klavstrofobičnega techna matične skupine, v nekaterih primerih pa se iz njegovih plesnih prostranstev razlezejo tudi darkerske sence. 6 odtenkov tehnoizirane črnine z velikim finalom!

41uu04I30DL._SL500_AA280_

Sigha – Living with Ghosts

Sigha je po srcu sicer dubsteper, a je v njegovih produkcijah moč zaznati simpatijo do kovinskega in čvrstega techna iz srede devetdesetih. Njegov minimalističen, repetativen in »industrijski« dubstep se tako velikokrat pretopi v neusmiljen techno, a je najbolj zanimiv takrat, ko je ravno na meji. Dubstep, ki diha kot techno: mehanično, pravilno in odtujeno ter daleč od “mesenosti”, ki ga obljublja naslovnica. Eden izmed tistih albumov, kjer so slušalke obvezna oprema!

61xWz-Dy3uL._SL500_AA300_

Voices from the Lake – Voices from the Lake

Voices from the Lake je sedativen in počasi utripajoč album ambient techna, v katerem prepoznamo koščke nekaterih izvajalcev iz zgodnjih devetdesetih (Biospher, The Orb). Album sestavlja en 71-minuten komad, razdeljen na 11 delov, ki monotono in nespektakularno valovi pred poslušalcem, a sčasoma razvije določen groove, toploto in “gostost” organske narave. Zveni kot daljši sprehod po rastlinjaku.

51LDm-AP-zL._SL500_AA300_

Tim Hecker & Daniel Lopatin – Instrumental Tourist

Prvenec Tima Heckerja in Daniela Lopatina (Oneohtrix Point Never) zveni točno tako, kot sem si predstavljal. Teksturno bogato in “prosto” v najboljšem pomenu besede. Tudi prispevek obeh je enostavno izsledljiv in jasno razmejen; Hecker je v celoto prinesel nekaj svojega bodičastega hrupa in distorzije, Lopatin pa svoje nostalgične sintije, ki so vedno nekje med new-agerskim kičem in meditativnimi prostranstvi. Tradicija, ki se oglaša iz onostranstva.

51ZwVaAO3lL._SL500_AA300_

Neurosis – Honour Found In Decay

Po 25 letih od glasbene skupine ni več pričakovati prelomnih trenutkov, kvečjemu suvereno kontinuiteto ustvarjanja, oziroma po domače: dostojno staranje. Neurosis so že tako dolgo na sceni, da jim v zvok padajo že lastni klišeji in spoznanja, ampak to, kar znajo, znajo odlično: delati metalske epe, ki sledijo logiki progresivnega rocka, počasi vihteti težke kitare in zaklinjati temačnejše kotičke sveta in duševnosti. Preračunljivo in “shematsko”? ali raje “uresničeno” in “prepoznavno”? Stvar perspektive, a tehtnico v “plus” nagne monolit Casting of the Ages. Presunljivo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s